Nyhedsbrev nr. 9

September 2013

Kære ven af Oikosfonden
Siden nyhedsbrev nr. 8 (der kom lidt hovedkulds af sted i juni) er der sket et par spændende ting der bekræfter at dit bidrag til Oikosfonden kan gør en forskel.

Komfurprojektet
Efter Esben Røjels vellykkede tur til Tanzania hvor han oplærte kvinder både i Arusha- og Bukobaområdet i støbning af komfurer, forbereder man en udvidelse af produktionen. I det seneste nummer af Danmissions magasin (Nr. 3/2013) har Esben en artikel og fotoside med titlen: ’Komfurer redder skov og lunger’. I sommerens løb har en støttegruppe herhjemme foretaget målinger hvor vi har sammenlignet hvor meget røg og skadelige partikler komfuret med skorsten udleder sammenlignet med det traditionelle kogeblus. Vi har også sammenlignet brændeforbruget for komfur og ildsted, og groft taget er resultatet noget der nærmer sig en halvering af forureningen og brændeforbruget. Komfuret bruger samme tid som ildstedet til at koge en gang tørrede bønner. Kort sagt: Det virker! Målingerne fortsætter i Tanzania til efteråret. De vedhæftede fire foto viser hvordan kvinderne støber formene og det færdige resultat hvor røgen trækker ud gennem væggen og op i skorstenen.

Spare/lånegrupperne
Rockwoolfonden har netop fremlagt en rapport der dokumenterer værdien af spare/lånegrupperne. I samarbejde med Folkekirkens Nødhjælp har man undersøgt udviklingen i 23 landsbyer i Malawi i en periode hvor man indførte spare/lånegrupper. Resultatet blev sammenlignet med 23 tilsvarende landsbyer der først begyndte to år senere. Det er første gang det er videnskabeligt bevist hvad mange godt ved allerede: Det virker! At det fortsat er svært at få de allerfattigste med hører med i billedet. Fra Oikosfondens investering i MAPLE Microdevelopment i Uganda får vi melding om at også dér fungerer det som aftalt.

Solcellelamper
Omkring 600 mill. afrikanere har ikke adgang til elektricitet og kun omkring 7 mill. af dem har solcellelamper så de har lys om aftnen. Der er altså et enormt behov – og marked – og i dag findes der mere end 30 forskellige modeller lige fra de billigste til under 100 kr. og til de dyreste der koster 10 gang så meget – og kan meget mere. Problemet med at skifte fra petroleumslamper eller stearinlys til solcellelamper er anskaffelsesprisen. Oikosfonden har doneret 25 robuste lamper til et projekt i Uganda, ’Plants and Health’ – og vi vil gerne donere flere når vi har midlerne til det. Lamperne er leveret af ’Bestnet’ (dem med de imprægnerede moskitonet). Du kan læse meget mere om solcelle-lamper i Afrika på adressen: www.lightingafrica.org

Momentum Trust
For 9 måneder siden investerede Oikosfonden i alt 4.200 kr. i 4 ’iværksættere’ i Kenya/Uganda så de kunne udvide deres lille virksomhed. Lånene blev formidlet af ’Momentum Trust’ der kan fortælle at alle lånene er betalt tilbage som planlagt. Nu vil Oikosfondens bestyrelse overveje om vi skal udvide dette engagement eller holde det på det nuværende niveau. Men i alle tilfælde: Det virker!

Tak for ethvert bidrag til fonden og vel mødt til efterårets aktivitet!

Venlig hilsen
Bestyrelsen

 

Her ses den stolte ejer efter at vi har installeret komfuret i hendes køkken.

Her ses den stolte ejer efter at vi har installeret komfuret i hendes køkken.
Den vandrette støbte skorsten fører gennem væggen ud til skorstensblok.

Skorsten støbes. Ind imellem skal cementen stampes sammen.